In Nederland zijn er zo’n 600.000 astma- en COPD-patiënten die een puffer gebruiken. Om hen te helpen met het bijhouden van de hoeveelheid medicatie die er nog in de puffer zit heeft Spruyt hillen, samen met De Wit Plastic en ProProduct een oplossing ontwikkeld: De CountAir®.

Tot voor kort moesten patiënten die een puffer gebruiken gokken, of zelf goed bijhouden, wanneer deze leeg is. Er blijft namelijk altijd nog wat drijfgas in de canister over, terwijl de medicatie al op is. Vanuit de apothekerssector en het Longfonds ontstond daarom de vraag naar een eenvoudige automatische teller die aangeeft dat de puffer leeg is.

Ontwikkelpartners

Omdat zo’n automatische teller wereldwijd nog niet bestond besloot farmaceutisch dienstverlener Spruyt hillen uit IJsselstein deze te gaan ontwikkelen. Voor het mechanische deel zochten zij daarvoor contact met de engineers van De Wit Plastic en diens zusterbedrijf ProProduct. Deze hadden voor Spruyt hillen al eerder succesvol hulpmiddelen voor het toedienen van oogdruppels ontwikkeld, en de samenwerking met deze gecertificeerde bedrijven bleek voor Spruyt hillen prettig en betrouwbaar.

Eisen

Om een goede oplossing te ontwikkelen was het belangrijk dat er verschillende merken puffers en voorzetkamers op de teller zouden passen. Daarnaast moest de teller eenvoudig in gebruik zijn en tegen de laagst mogelijke kosten geproduceerd kunnen worden. Deze wensen werden door de engineers mee naar de tekentafel genomen voor het ontwerpen en realiseren van een prototype en het selecteren van de meest geschikte grondstoffen.

Het door De Wit Plastic en ProProduct gepresenteerde prototype bestond uit twee kunststof onderdelen die in elkaar geschoven konden worden, en bleek al bijna helemaal perfect. Met dit prototype zijn tests gedaan in samenwerking met apothekers en patiënten en de reacties waren uiterst positief.

Lovende kritieken

Na een paar kleine verbeteringen is er voor de pufferteller een matrijs ontwikkeld en werd de productie gestart. De betrokken mensen van Spruyt hillen zijn lovend over de expertise van de engineers van ProProduct en de spuitgietspecialisten van De Wit Plastic. Zij hebben veel toegevoegde waarde geboden tijdens het ontwikkeltraject van de pufferteller die de naam CountAir heeft gekregen.

De CountAir is officieel goedgekeurd en sinds september 2019 in twee kleuren op de Nederlandse en Duitse markt verkrijgbaar. De rest van Europa volgt op korte termijn en de kans is groot dat de oplossing uiteindelijk wereldwijd geleverd zal worden.

Richtlijnen LAN en NHG

Diverse medische richtlijnen, zoals de richtlijn van de Long Alliantie Nederland en het Nederlands Huisartsen Genootschap gaven eerder al aan dat de voorkeur uitgaat naar een inhalator met een teller erop, wat met de komst van deze puur Nederlandse ontwikkeling eindelijk mogelijk is.

Ook het Longfonds is laaiend enthousiast over deze ontwikkeling en is blij dat patiënten nu eindelijk inzicht hebben of er nog medicatie in hun puffer zit. Zo kunnen zij verspilling van medicatie of onnodig artsbezoek door gebruik van lege puffers voorkomen.

Bekijk de video over de noodzaak van het tellen van pufjes.

Bent u net als Spruyt hillen ook op zoek naar een ontwikkel- en productiepartner voor een innovatief product? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een inspirerende brainstormsessie.